*** BELANGRIJKE MEDEDELING ***


Met de extreem toenemende censuur op Facebook, Twitter en de andere Big Tech Social media platformen hebben wij besloten zelf het heft in handen te nemen!
Wilt u wel alle mogelijkheden van Facebook maar niet de manipulatie en censuur?
Kom dan naar URUBIN SOCIAL ons eigen social netwerk zonder censuur, data verzameling of andere manipulatie alleen Social Media zoals deze hoort te zijn


Gemeenten overtraden maandenlang privacywet: Uw gegevens op straat

0

Tien Nederlandse gemeenten hebben maandenlang de Nederlandse privacywet overtreden. Ondanks kritische Kamervragen over de slechte beveiliging van gemeentesites, lagen burgerservicenummers van inwoners gewoon voor het oprapen.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat in totaal 27 Nederlandse gemeenten geen beveiligde https-verbinding gebruikten om gegevens, zoals de volledige naam en het woonadres, te verwerken bij het maken van een afspraak. Een beveiligde verbinding herken je aan een slotje in de webadresbalk.

Risico op fraude
Bij tien gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor ruim 180.000 burgers, werd er ook om het burgerservicenummer gevraagd. Dit is een ‘bijzonder persoonsgegeven’ dat volgens de Autoriteit Persoonsgegevens alleen met een beveiligde verbinding mag worden verwerkt. Als dat niet gebeurt, overtreed je de Nederlandse privacywet.

Als een verbinding niet is beveiligd, wordt het voor kwaadwillenden erg makkelijk om de verstuurde gegevens te onderscheppen en te misbruiken, bijvoorbeeld voor het plegen van identiteitsfraude. Dit is overigens voor zover bekend niet gebeurd.

Bloemendaal, Wassenaar en Culemborg
Onder andere Bloemendaal, Wassenaar en Culemborg verwerkten het burgerservicenummer van inwoners maandenlang zonder beveiligde verbinding. En daarvoor zijn ze herhaaldelijk gewaarschuwd, melden bronnen binnen de it-dienstverlening voor gemeenten. Na melding van RTL Nieuws hebben de drie gemeenten het gebruik van een https-verbinding doorgevoerd.

BSN

“We betreuren dat het beveiligingsprobleem niet eerder is verholpen”, aldus een woordvoerder van de gemeente Bloemendaal. “We hebben hier geen goede reden voor, want het mag gewoon niet gebeuren.” Culemborg zegt intern onderzoek te doen, Wassenaar wilde niet op de vragen reageren.

De Informatie Beveiligingsdienst Gemeenten (IBD) heeft van RTL Nieuws een lijst met kwetsbare gemeenten ontvangen. “Daar gaan we direct mee aan de slag”, aldus een woordvoerder.  De andere gemeenten worden vanwege veiligheidsoverwegingen niet genoemd.

Kamervragen over beveiliging gemeenten
RTL Nieuws stelde eerder de slechte beveiliging van gemeentesites aan de kaak. Daar werden door de VVD en PvdA Kamervragen over gesteld, die minister Plasterk van Binnenlandse Zaken eind maart beantwoordde. “Mij zijn […] geen gemeenten bekend die informatiebeveiliging in het algemeen of de beveiliging van persoonsgegevens in het bijzonder niet op orde zouden hebben”, schreef de minister toen.

Plasterk zegt dat de IBD bij eventuele kwetsbaarheden altijd de betrokken gemeenten op de hoogte stelt en hen ondersteunt met het implementeren van de juiste beveiligingsmaatregelen. Op de vraag of Plasterk nog vertrouwen heeft dat burgers veilig online zaken kunnen doen met de overheid, wil de minister niet reageren.

‘Overheid moet actief helpen’
Tweede Kamerlid Astrid Oosenbrug (PvdA) gaat opnieuw Kamervragen stellen: “Gemeenten moeten hun zaken op orde hebben, maar opnieuw blijkt dat niet zo te zijn. Hoe kan het toch dat er bij het bouwen van een huis wel aan de veiligheid van inwoners wordt gedacht, maar niet als het gaat om het bouwen van een website?”

Oosenbrug pleit al jaren voor algemene privacyregels voor gemeenten: “Minister Plasterk is verantwoordelijk voor de gemeenten en we zouden als overheid actief moeten helpen bij het op orde maken van de beveiliging. Dat kan door regels op te stellen waaraan elke gemeente zich moet houden, bijvoorbeeld door het verplicht maken van het gebruik van ‘https’ bij het verwerken van persoonsgegevens.”

Boete van 820.000 euro
De Autoriteit Persoonsgegevens wil niet specifiek op de overtredingen van de gemeenten reageren, maar kan voor het schenden van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) een maximale boete van 820.000 euro opleggen.

Bron: http://stopdebankiers.eu/gemeenten-overtraden-maandenlang-privacywet-uw-gegevens-op-straat/

Indien u dit artikel nuttig, leerzaam of leuk vond, overweeg dan ons te steunen met een kleine donatie

Doneer met sofort Doneer met Bancontact Doneer met iDeal Doneer met credit card


ReageerLees ReactiesVolg OnsSteun ons

Altijd het laatste onafhankelijke nieuws lezen?

Wist u dat wij onlangs een nieuwe website hebben gelanceerd waar u gemakkelijk al het onafhankelijke nieuws kunt volgen van maar liefst 55 Nederlandse bronnen?

Klik hier om een kijkje te nemen! 

Comments are closed.


 Ook Interessant:

ad1-png

Hoe verhelp je Acne, eczeem en andere huidproblemen op een natuurlijke wijze

Miljoenen mensen, kampen met huidproblemen als acne, eczeem, rosacea, en de beschikbare over de toonbank middelen die je kunt kopen via drogisterij en apotheek, maar [Lees Verder]

ad2-png
Neusholte problemen natuurlijk oplossen
Onze neus krijgt heel wat te verduren. Verstoppingen bij verkoudheid, of juist een loopneus. Ook zaken als hooikoorts zorgen voor neusproblemen en de middelen [Lees Verder...]
ad3-png
Last van migraine? Zo kom je er op natuurlijke wijze van af!
Al zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van migraine, en wat ik ook probeerde, niets hielp, ook de voorgeschreven medicatie van de huisarts niet. [Lees Verder...]

Beste lezer,

Mijn welgemeende excuses dat ik u op deze ruwe wijze moet lastig vallen maar dit bericht is belangrijk en moet door iedereen worden gezien. Zoals u wellicht weet is door Corona, Covid19 of hoe u het beestje ook maar wilt noemen de advertentiemarkt volledig ingestort en niet langer toereikend om de kosten voor het onderhouden van deze website te dekken. In feite zijn de inkomsten uit advertenties tot onder de 20% gedaald zoals verwacht.
Daarom zijn wij genoodzaakt over te stappen op een community driven model waarbij we aangewezen zijn op donaties en giften van onze lezers. We hebben maandelijks meer dan genoeg lezers dat wanneer deze maandelijks 1 euro zouden doneren alles probleemloos zou kunnen draaien.

Helaas doneert er op dit moment minder dan 1% en kunnen wij deze buffer op deze wijze nog niet opbouwen.
Ik wil daarom een dringend beroep op u doen indien u net als wij het belang inziet van websites als de onze om een kleine donatie te doen. Alles helpt en zijn wij blij mee. Hiermee steunt u gelijk al onze projecten waarmee wij ons inzetten voor bewustwording en strijden tegen censuur. 

Doneer via PaypalDoneer via iDeal/Creditcard